Dag 15 - Eftermiddag
Efter en kväll med Kyle och Nicola som i natt drog norrut för att beskåda soluppgången från toppen på Balis högsta vulkan har jag idag badat i Indiska oceanen och blivit lite bränd i solen. Jag satte mig på café Smörgas och kände att det var dags att läsa på lite. Så här kommer en faktasammanfattning.
-----
Bali är en av 13.000 öar och en av 33 provinser i Indonesien. Provinserna har en folkvald ledare och är i sin tur indelade i distrikt. 6.000 av öarna är bebodda.
Bali är knappt dubbelt så stort som Gotland men här bor nästan fyra miljoner invånare. Till skillnad från övriga Indonesien är 90% av Balis invånare hinduer. 88% av Indonesiens befolkning är dock muslimer. Indonesien är med sina nästan 240 miljoner invånare världens fjärde folkrikaste och har världens största muslimska befolkning.
Indonesien gränsar till Papua Nya Guinea, Malaysia samt Östtimor och huvudstaden är Jakarta. De största öarna är Sumatra och Java som är helt indonesiska och Borneo som delas med Malaysia samt Nya Guinea som delas med Papua Nya Guinea. Andra grannländer är Australien, Singapore och Fillipinerna. Indonesien var holländsk koloni fram till 1945 och erkändes 1949.
Tvärs över sina många öar består Indonesien av distinkta etniska, språkliga och religiösa grupper där javaneserna dominerar etniskt och politiskt. I övrigt finns 300 etniska grupper och de flesta invånare har sitt lokala språk som första språk och indonesiskan som andraspråk. Indonesien har utvecklat en nationell enighet definierad av ett nationellt språk, etnisk mångfald, religiös pluralism inom den muslimska majoriteten samt en gememsam historia av kolonialism och rebelliskt uppror mot det.
Indonesien har efter Brasilien världens största biologiska mångfald till följd av det tropiska klimatet, det arkipelagiska landskapet och den stora ytan. Många stora djurarter som orangutang, elefant, noshörning och tiger är utrotningshotade.
Bali har mycket skog och många vulkaner; fortfarande aktiva. Det senaste utbrottet var 1963. Ekonomin domineras av turism vilket har gjort Bali till en av de rikaste provinserna i Indonesien. 2012 besöktes ön av tre miljoner internationella och fem miljoner inhemska turister.
Ett av två stora epos inom hinduismen är Ramayana som beskriver hur Rama och hans fru Sita i Dandakaskogen blir bortrövade av Ravana. Dessa karaktärer liksom även Hanuman, Lakshman och Bharata är centrala i det kulturella medvetandet i länder som Indien, Thailand och Indonesien. Nånting i Ubud (det kan ha varit en sorts lejondräkt som balinesiska småkillar går runt i) uppmärksammade mig på denna mytologi som jag har i mitt minne från två Bamsetidningar (nr 12 1980 och nr 1 1981) från min barndom.
"Bamse i Dandaka-skogen. Bamse blir tillfångatagen av trollkarlen Ravana. Lille Skutt och Skalman får dock hjälp av Hanuman och Garuda och kan ta sig till prins Rama och prinsessan Sita... Rama skjuter in husmusen med en pil och sen pilar doppade i dunderhonung. Det gör susen och Bamse och vännerna kan återvända till sköna dagar på Bali innan det är dags att åka hem".
Det finns också en gata i Ubud som heter Jalan Hanuman.
Bali ligger direkt cirka tre kilometer öster om det stora Java och är den västligaste ön i ögruppen Små Sundaöarna som sträcker sig österut mot Timor. Nästa ö österut är Lombok och det är dit vi beger oss på tisdag för de sista fem dagarna på min vistelse här söder om ekvatorn. Strax utanför Lomboks nordvästra sida ligger en liten skärgård med tre små öar - Giliöarna; Gili Trawangan, Gili Meno och Gili Air. Vi ska bo på den minsta som är Meno och där finns bara cirka 500 bosatta och inga bilar eller mopeder. Man tar sig runt på cykel eller med häst och vagn. Giliöarna är populära för dykning och snorkling tack vare ett överflöd av djurliv och vackra korallrev.
-----
Nu ska jag satsa på en powerwalk längs strandpromenaden innan middag nånstans framåt kvällen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar